Culturele overtuigingen bar toiletgebruik langs L.Victoria oevers


Lake Victoria is bedreigd en de mensen die dit water bron wordt verondersteld om te dienen zijn degenen bedreigen zijn bestaan.

Tot World Environment Day, 5 juni, in een campagne, Save Lake Victoria, zal Vision Group mediaplatforms onderzoeksartikelen, programma’s en commentaren draaien aandacht voor de onverantwoordelijke menselijke activiteiten bedreigen ’s werelds grootste zoetwatermeer

Hij liet een spoor van voetafdrukken op het witte zandstrand. Ik genoot van elk beetje van het zand voordat nieuwsgierigheid prikkelde mij om de voetsporen te volgen. Het strand is veranderd in een groot toilet.

Kakyanga eiland in het Victoriameer is bezaaid met menselijk afval op een wijze die vergelijkbaar is met forensen taxi’s geparkeerd in Old Park Kampala’s. Ik had nog nooit zo’n grote schaal geopend ontlasting gezien. Ik hield mijn neus zo vragen boggled mijn geest.

Hoe kan zo’n schat worden verspild? Is het omdat er geen toiletten? Ik informeer van Samuel Wasswa, een boot operator op Kakyanga Island.

Hij zegt dat je kunt een paard naar water leiden, maar je kunt niet dwingen te drinken. “Deze plaats heeft een openbaar toilet, maar mensen nog steeds geloven dat het gebruik van een toilet brengt slecht voorteken voor de vissers op het meer,” zegt hij.

‘Het is niet gemakkelijk te behandelen vissers als het gaat om zaken wc. Echter, ze vergeten dat als je niet een toilet te gebruiken, slechte sanitaire voorzieningen veroorzaakt ziekten en soms mensen betalen zwaar. ”

Bijgeloof en toiletten

Vissers geloven naar het toilet gaan voordat een visserij-expeditie een vloek zal brengen en de mensen zullen niet een goede vangst te krijgen van het meer.

“Het is zo slecht dat sommige vissers die naar het toilet gaan, worden gemeden door hun collega’s,” zegt David Mukama, de sanitaire voorzieningen coördinator, ministerie van Water en Milieu.

In een ander interview, Tadeo Mwesigwa, de secretaris voor de productie en het milieu ten Kalangala, zegt cultuur is niet zo veel van een probleem. “De toiletten zijn te weinig om de grote populatie te dienen,” zegt hij.

Sprekend over de zijlijn van de driedaagse-Oost-Afrikaanse CSO Forum georganiseerd op Lake Victoria Serena Resort, Entebbe, vorige week, Mukama zei meer dan 90% van de ziekten in Uganda zijn gekoppeld aan slechte hygiëne.

Als gevolg van de hoge ziektelast, zijn armoede steeds meer omdat mensen besteden veel van hun productieve tijd geïmmobiliseerd of het aanwezig zijn om zieke mensen.

Toilet dekking

Basis van de prestaties rapport vrijgegeven door het ministerie van Water en Milieu in 2012, wordt Kalangala’s wc dekking geraamd op 41% -60%, wat betekent dat ongeveer de helft van de bevolking heeft geen toegang tot toiletten hebben.

Kakyanga moet nog erger zijn dan de omgeving Buggala, die aanspraak maakt op een groot deel van de welvaart in de wijk Kalangala.

Op Buvuma in Mukono, toegang tot toiletten is een van de slechtste in het land buiten Karamoja regio in Noord-Oost. Buvuma’s wc dekking is tussen de 21% en 40%. Het landelijk gemiddelde wordt geschat op 70%, volgens het rapport.

Terwijl creatieve ingrepen van de regering, de lokale overheid en NGO’s een poging om het probleem te verlichten hebben gemaakt, sommige landelijke gemeenschappen zijn bestand tegen het opgeven geopend ontlasting.

Dit is volgens Mukama, is een uitdaging aangetroffen tussen gemeenschappen die op de eilanden en de districten in het stroomgebied van het Victoriameer.

Natuur constraint

Afgezien van culturele barrières, de bodem is rotsachtig en te moeilijk om latrines te graven. Het is ook zo zanderig dat latrines krijgen gevuld met water in een korte tijd, het maken van sanitaire voorzieningen een eeuwige probleem.

“Technologische vooruitgang zou een solutionn bieden,” zegt Jane Nabunya, het land directeur van Triple S, een niet-gouvernementele organisatie.

In sommige gevallen hebben de ecologische sanitaire voorzieningen, ook wel aangeduid als Eco-sans, is voorzien als een alternatief voor pit latrines. Ook dit heeft culturele barrières, gezien het feit dat de meeste mensen die gebruik maken van latrines willen niet hun menselijk afval te zien.

Populatiedynamiek

Gezien het feit dat de vissers hebben een nomadische levensstijl, sanitaire voorzieningen is altijd een probleem. “De vissers bewegen zoals vis migreert”, zegt Mwesigwa, eraan toevoegend dat dit dicteert dat de vissers te verplaatsen naar waar er overvloedige vangst van vis.

Op dit moment, vis is schaars en de vissers hebben om diep in het meer en soms besteden drie tot vier dagen op het meer. “Waar halen ze de roep van de natuur beantwoorden? Het is een uitdaging en we weten niet wat te doen, “zegt Mwesigwa.

De wijk, volgens Mwesigwa, heeft schamele middelen, toe te voegen dat sanitaire voorzieningen moet een grote prioriteit zijn, maar het is een van de minst gefinancierde sectoren in het district. Hij zegt ook de eilanden liggen verspreid in het Victoriameer, waardoor het moeilijk voor de technische officieren te controleren.

Voorheen vissers werden gemarginaliseerde gemeenschappen, die in troosteloze omstandigheden afgesneden van de rest van de wereld als gevolg van dunne infrastructuur zoals wegen, die voortduurt tot vandaag de dag in de meeste van de eilanden verspreid over het meer.

Als het gaat om huisvesting, het merendeel van de vissers blijven in geïmproviseerde huizen en een aantal van hen, de toegang tot een toilet is een luxe.

Terwijl Uganda is waarschijnlijk de Millennium Development Goals (MDG) doelstelling rond water geraakt in 2015, wordt deze achterstand aan sanitaire voorzieningen.